Klassisk interiör

Flyttguide – en överblick

Flyttguide – en överblick

I flyttagen? En flyttguide kan hjälpa dig att planera processen. Här kan du läsa om de moment som en flytt innebär – om man inte anlitar en flyttfirma, det vill säga.

Packa bohaget

Det lönar sig att planera packningen ordentligt. Ett par tips som är bra att ha med sig är följande:

  • Packa hälften tungt och hälften lätt.
  • Ha hellre fler kartonger och en större flyttbil, än få och tunga kartonger som inte lastas in på bästa sätt.
  • Lyft med benen – inte med ryggen.
  • Kvaliteten på flyttkartonger varierar. Lägg hellre några kronor extra för att inte riskera att de går sönder.

Något som en flyttguide bör påminna om är att börja med packningen i tid. Ha gärna en mindre uppsättning av porslin, badrumsartiklar och kläder under en begränsad period, så att du kan packa så mycket som möjligt innan ni hyr flyttbilen.

Hyr flyttbil

Det är enkelt att hyra lämpliga flyttbilar. De finns ofta på bensinstationer, men tänk på att behörighet krävs för att köra lastbilar. Bensinstationerna känner givetvis till det här, och kan erbjuda flyttbilar som inte överstiger gränsen för att inte få köras på ett vanligt B-körkort. Ett tips är att dubbelkolla att bokningen verkligen har gått igenom – ett par skräckexempel finns, där de som bokat bilen kommit tid på flyttdagen, bara för att märka att den inte ens finns där.

Ta hjälp av nära och kära

Om du inte ska anlita en flyttfirma, är det en god idé att ta hjälp av nära och kära för flytten. Tänk på dock att det inte är allt som kan flyttas enkelt. Två exempel är pianon och tunga kassaskåp. Har man något av dessa, är det en god idé att ta hjälp av en flyttfirma. Alternativet är annars att hyra en bärsele, läsa en djupgående flyttguide och lära sig hur de bärs på ett säkert sätt.

Flyttstädningen

Det ställs höga krav på en flyttstädning. Många väljer att ta hjälp av en städfirma, för att känna sig trygga med att de som flyttar in efter verkligen blir nöjda. Det är nu allt ska städas – även de vrår och utrymmen du knappt har sett innan. Det bör städas bakom vitvaror, vid ventilationsutrymmen, i lådor och skåp och i små hörn. Var beredd på att flyttstädningen kan ta en eller flera dagar att genomföra.

Flyttguide: snabba tips

  • Var noggrann med flyttstädning.
  • Hyr flyttbil i tid.
  • Planera packningen och tänk på ergonomin.
  • Läs mer än en flyttguide – de olika kan ge olika tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *