Klassisk interiör

Infraröd bastu – tips för att maximera stunderna i bastun

Infraröd bastu – tips för att maximera stunderna i bastun

För den som är ny till fenomenet infraröd bastu, så finns det en hel del att lära att sig. Det kan till exempel vara bra att ha koll på hälsofördelarna – och det kan också vara bra att ha koll på vad man kan göra för att stunderna i bastun ska bli så sköna som möjligt.

Undvik alkoholen

Visst gillar många att ta en drink i bastun – vilket kan vara helt okej givetvis – men det är bäst att hålla sig undan det innan ett besök. Dricker du mycket dagen innan finns en risk att kroppen är uttorkad redan innan du sätter dig i bastun. Väl i bastun gör värmen och svettningarna att du blir än mer uttorkad.

Bättre är att dricka mycket vatten istället. Det gäller oavsett om du druckit alkohol innan eller inte. Drick gärna mycket både före, efter och under din session i en infraröd bastu.

Rak i ryggen

Att lägga sig raklång på en bänk i bastun kan vara bekvämt – men det är inte den ultimata positionen om du vill maximera besöket i bastun. Genom att sitta rak i ryggen pekar värmepanelerna mot fram- och baksidan av kroppen. I den positionen kan kroppen absorbera mer av de infraröda strålarna.

Lämna mobilen utanför

Vissa mobiler är känsligare för värme än andra och kan ta skada av att vara i bastun för länge. Även om din mobil klarar av värmen, finns det goda skäl att lämna den utanför. På så vis får du chans att verkligen slappna av, och de stressreducerande effekterna (som en infraröd bastu ju har) kan verka än kraftigare.

Gör tid för avkylning

Se till att du har tid för att hinna kyla ned dig efter bastusessionen. Det bästa är om du kan tillägna mellan fem och 15 minuter till det innan du duschar av dig. Duschen är viktig eftersom ämnena som frigörs under din ”detox” ska kunna sköljas av ordentligt.

Bär lösa kläder

Det är inte ovanligt att det kommer lite eftersvettningar efter en session i en infraröd bastu. Bär lösa kläder som andas väl – så att du slipper dra på dig tajta kläder när kroppen svettas.

Exempel på hälsofördelar med infraröd bastu

Genom att följa tipsen ovan kan du lättare ta del av de många hälsofördelar som en infraröd bastu kan ge. Till exempel:

  • Bättre blodcirkulation
  • Stärkt immunförsvar
  • Minskad muskel- och ledvärk
  • Minskad stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *